Nyhetsflash

Söndag den 29:e november har vi öppet hus. 
På grund av Corona måste du boka din plats i förväg, boka här!.

ormstjärna

Du studerar bland annat samspelet mellan
marina organismer och hur havens
ekosystem påverkas av människan

Marinbiologi 

Naturbruksprogrammet

Är du intresserad av naturvetenskap och vad som händer under ytan i våra sjöar och hav. Är du en blivande marinbiolog, naturguide eller skärgårdskapten? Är du intresserad av marina ekosystem och gillar att arbeta praktiskt? Vill du öka förståelsen för miljöfrågor, utveckla vattenbruket, turismen eller företagandet i vår vackra skärgård? Då är någon av dessa två utbildningar bra för dig!

MB inför BåBiLabb

Marinbiolog

Denna utgång riktar sig till dig som gillar naturvetenskapliga ämnen och vill ha en bred ingång till högskola. Här läser du mer matte, fysik och kemi, vilket gör att du kan söka vidare till utbildningar för att bli till exempel marinbiolog, veterinär  eller ingenjör.

Vatten & miljö

Denna utgång riktar sig till dig som vill arbeta mer praktiskt, den ger även en grundläggande behörighet­ till ­högskolan.­ Här­ läser du­ naturguidning,­ fiskevård ­och lär dig starta eget företag. Det ger dig möjlighet att arbeta inom exempelvis naturturism, vattenbruk, miljövård eller som båtförare. Vill du senare skaffa dig ”naturbehörighet” kan du komplettera med ett basår efter gymnasiet.


Upplägg & innehåll

Sveriges miljömål för hav i balans och en levande kust och skärgård: ”Kust och skärgård ska ha en hög grad av biologisk mångfald, upplevelsevärden samt natur- och kulturvärden. Näringar, rekreation och annat nyttjande av hav, kust och skärgård ska bedrivas så att en hållbar utveckling främjas. Särskilt värdefulla områden ska skyddas mot ingrepp och andra störningar.”

Marinbiologutbildningen handlar mycket om hur vi uppfyller ovanstående miljömål, både ur ett lokalt perspektiv med Östersjön i fokus, såväl som ur ett globalt perspektiv där vi studerar de stora världshaven. Utbildningen kan leda till vidare högskolestudier med en bred naturvetenskaplig behörighet eller till ett yrke inom exempelvis skärgårdsnäringen.

mb-mbv2018

Utbildningsresor

Skolans närområde och Stockholms skärgård är ett självklart alternativ till undervisning i klassrums­miljö. Varje år gör vi studieresor och exkursioner i närområdet.

I marinbiologiutbildningen ingår även längre utbildningsresor ombord på skolans segelfartyg. Under resorna bedriver du stu­dier och besöker spännande platser. Det ger dig stora möjligheter att skapa kontakter och du får uppleva både annor lunda havs­miljöer och möta nya kulturer. 

Älvahem2.JPG

 Säkerhetsutbildning - momentet överlevnad tränas i Stocksunds hamn. 

Alla elever får en grundläggande utbildning i sjösäkerhet inför långseglingen.

Säkerhetsutbildningen omfattar momenten: 
HLR
Brandskydd
Överlevnad
Sjukvård, L-ABC

Den här klassen fick sin utbildning under den
lite svalare årstiden :)

Klicka på en bild nedan för att starta referensgalleriet.

Caroline Janrik Mb14a

Bo:  Just nu i Göteborg.
Gör idag: Pluggar till sjöbefäl klass 7 på Chalmers.
Har gjort sedan studenten:  Då har jag arbetat med er! På Älva och båtarna i Stocksund - vilket underbart jobb! Varierande och roligt att få vara med och göra andra elevers gymnasietid lika bra som jag hade det! Nu pluggar jag på Chalmers för att lära mig mer om att jobba på sjön.
Bästa minnet från skolan:  Älvaseglingarna och när vi fick vara ledare på skärgårdslägret på sommarloven. Från gymnasietiden har jag väldigt många bra vänner som jag fortfarande umgås med dagligen. Vi är fem personer från klassen som läser på Sjösektionen här.
Framtidens drömmar:  Är att jobba på olika båtar och få uppleva allt som finns att erbjuda på havet.

Christoffer Hagren Mb11b

Bor: Jönköping
Gör idag: Studerar sista året på Jönköping University. Utbildningen jag läser heter Industriell organisation och ekonomi: Logistik och ledning.
Har gjort sedan studenten: Jag har gjort tre säsonger i svenska fjällen, testat på att jobba inom många olika branscher innan jag kände att det var dags att plugga vidare. Har även rest till både varma och kalla platser där jag fått uppleva många olika kulturer.
Bästa minnet från skolan: Det måste vara seglingarna med Älva. De seglingarna förberedde mig för de utmaningar jag mött senare i livet. Att vara sjösjuk och ändå klara av att studera och göra sysslorna ombord gör att man litar på sig själv och får ett starkt självförtroende!
Framtidsdrömmar: Jag drömmer om att jobba med verksamhetsutveckling och förändringsledning. Båda de områdena handlar om att förstå människor och få deras olikheter att fungera med varandra, vilket jag tycker är ett otroligt roligt ämne!

Paulina Westerberg Mb13b

Bor: Haag, Nederländerna
Gör idag: Studerar en BA i International Studies med inriktning Europa på Leiden University.
Har gjort sedan studenten:  Efter studenten tog jag två sabbatsår för att plugga upp några kurser samtidigt som jag jobbade på Gateau. Jag reste även i Asien med en klasskompis i fyra månader. Efter 1,5 år flyttade jag till Nederländerna då min pojkvän är därifrån. Började sedan plugga en kandidatexamen i International Studies i Haag och är nu i slutet på mitt andra år.
Bästa minnet från skolan: Definitivt seglingarna! Det är ofta jag tänker på de fantastiska resorna vi fick uppleva tillsammans med hela klassen. Man fick se sina vänner på ett mer avslappnat vis och vi blev som en stor familj. Alla hjälptes åt för att finnas där för en när man var tusentals mil hemifrån. Ett minne jag sent kommer glömma var när jag stod nattvakt mitt ute på Atlanten under en stjärnhimmel och plötsligt såg delfiner simma i mareld bredvid Älva. Det var helt fantastiskt!
Framtidsdrömmar: Att arbeta i Europaparlamentet, Europeiska rådet eller en NGO i Europa.

Alexander Stockhaus Mb13a

Bor:  I Stockholm.
Gör idag:  Skriver examensarbete för min kandidat i marinbiologi.
Har gjort sedan studenten:  Terminen efter jag tog studenten flyttade jag till Uppsala och pluggade miljövetarprogrammet i en termin, men hoppade av utbildningen då den inte passade mig. Jobbade sedan som lärare en termin och därefter började jag plugga på marinbiologiprogrammet på Stockholms universitet.
Bästa minnet från skolan:  Mitt bästa minne måste nog vara från den sista seglingen när vi hade vår egna mösspåtagning till havs och när alla gjorde hattar av gamla sjökort och hade kul på däck.
Framtidsdrömmar:  Ja målet nu är att ta min kandidat till sommaren och fortsätta med min master. Efter det siktar jag på att jobba med miljöfrågor som konsult eller liknande jobb med miljökommunikation. En annan dröm är att jobba som lärare på Marina! 

Markus Jenkinson MbV16

Bor: Södermalm, Stockholm
Gör idag: Jobbar med marknadsföring, kommunikation och inköp på en e-handel som säljer seglingsprylar. Är även med och driver flera kappseglingsprojekt.
Har gjort sedan studenten: Kört taxibåtar i Gryts skärgård, jobbat som seglingstränare, rest runt i Argentina och kappseglat massor!
Bästa minnet från skolan: När jag och en klasskompis var ute på Älvas peke opch tog ner segel i hårda vindar och höga vågor. En riktig adrenalinkick.
Framtidsdrömmar: Jobba professionellt med kappseglingsprojekt och driva eget företag.

Matilda Dagberg MB09a

Bor: San Francisco.
Gör idag: Läser min andra master - denna gång i "Disruptiv innovation".
Har gjort sedan studenten: Åkte till Danmark och utbildade mig till matros på ett segelfartyg. Därefter läste jag en kandidat i företagsekonomi på Stockholms universitet med inriktning marknadsföring. När jag var färdig ville jag resa så jag jobbade på segelfartyget Stad Amsterdam och seglade över halva jorden. Under det senaste året har jag läst en Master of international business i London och Boston.
Bästa minnet från skolan: När vi blev visade runt av ungdomar i Marocko.
Framtidsdrömmar: Jag satsar på en karriär som konsult.

Linda Stenbäck Mb04a

Bor: Solna
Gör idag: Lärare på Marina läroverket där jag bl.a. undervisar i marinbiologi, biologi, naturkunskap och naturbruk.
Har gjort sedan studenten: Efter studenten började jag plugga maringeologi på Stockholms universitet. Efter en kurs insåg jag att jag behövde ta en paus från studierna och valde att i stället jobba i något år. När jag sedan var redo att återuppta studierna började jag läsa marinbiologi. Jag blev helt fast och läste både en kandidat- och magisterexamen i marinbiologi (5 år på Stockholms universitet). Det roligaste med marinbiologi var att berätta om det, vilket fick mig att inse att jag borde bli lärare. Jag kom tillbaka till "mina rötter" och började jobba som lärare på Marina läroverket, samtidigt som jag läste till min lärarbehörighet.
Bästa minnet från skolan: Seglingarna, alla kompisar och den härliga miljön att plugga i.
Framtidsdrömmar: Att få fler elever att lära sig om haven och inse vilken fantastisk miljö det är och att det är viktigt att värna om den.

Sandra Rohlin Mb01

Bor: Gribbylund, Täby
Gör idag: Skolsköterska på Marina läroverket.
Har gjort sedan studenten: Jag började läsa till sjuksköterska 1,5 år efter studenten och jobbade sedan på olika ställen inom akutsjukvården i 5,5 år. Jag fick sedan mitt första barn och var föräldraledig innan jag sedan läste vidare till distriktssköterksa med målet att få jobb på antingen barnavårdscentral eller skola. Till min glädje blev skolskötersketjänsten på Marina läroverket ledig, jag sökte och fick jobbet! Jag trivs otroligt bra med att vara tillbaka på denna fantastiska skola  
Bästa minnet från skolan: Seglingen med Älva, speciellt när mitt vaktlag hade byssavakt i kraftig sjögång på väg till Azorerna och vi dansade runt till de ljuva tornerna av Sarek tillsammans med kocken Pontus. 
Framtidsdrömmar: Just nu trivs jag så bra med mitt jobb och tycker det är givande och utvecklande. I framtiden tror jag att jag kommer vilja vidareutbilda mig inom något annat område inom sjuksköterskeyrket - det finns så mycket att välja på! Jag vill också arbeta mer med att hjälpa barn och ungdomar som på olika sätt farit illa, men hur vet jag inte än. 

Klara Lindström Mb13b

Bor: Townsville, Australien
Gör idag: Pluggar till marinbiolog på James Cook University i Australien.
Har gjort sedan studenten: Jag visste redan i 3:an på gymnasiet att jag ville plugga marinbiologi på James Cook University, men först ville jag ta det lugnt ett år så jag jobbade som servitris på Cedergrenska Tornet och Grand Escalier. Nu är jag inne på mitt tredje år av kandidatexamen och gör ett forskningsprojekt där jag tittar på diversiteten av koraller.
Bästa minnet från skolan: Allt! Det var verkligen den perfekta skolan för mig med små klasser och massor med praktik. Seglingarna var så roliga och häftiga och jag lärde mig massor med olika saker som jag har användning för idag.
Framtidsdrömmar: Göra en PhD, bli forskare och rädda korallreven

Cornelia Andersson Mb14a

Bor: Just nu i Linköping
Gör idag: Är inne på mitt andra år på civilekonomprogrammet samt har precis påbörjat ett deltidsjobb på rekryteringsföretaget Studentwork.
Har gjort sedan studenten: Tog ett välförtjänt sabbatsår då jag reste den klassiska rutten Thailand, Australien och Nya Zeeland - för att sen komma hem till fina HP-studier.
Bästa minnet från skolan: Mitt bästa minne från Marina läroverket är absolut gemenskapen mellan både elever och lärare och vaktmästare. Att på hemmaplan äta hemmagjord fika i Byssan och chilla med fritidsledaren Camilla, men att sedan till sjöss avbryta marinbiologin med läraren Linda för att se delfiner hoppa utanför fönstret i klassrummet. Det är få saker som jag nu i efterhand uppskattar så mycket som mina år på Marina läroverket.
Framtidsdrömmar: Att i framtiden arbeta inom ett yrke där jag aldrig slutar lära mig mer. Jag kommer arbeta i en atmosfär med människor som kommer stödja, motivera och driva varandra till att jobba och må bra. Det är många fina saker jag tar med mig från skolan - att ha kul, men framförallt att må bra.

Kristin Richter Mb11b

Bor: Uppsala
Gör idag: Pluggar till en kandidatexamen i Politicies på Uppsala universitet.
Har gjort sedan studenten: Rest, jobbat och studerat.
Bästa minnet från skolan: Nattvakten på Älva med Sören (befälhavaren) som berättade om stjärnorna, OCH när vi simmade med en sköldpadda vid sköldpaddskusten.
Framtidsdrömmar: Jobba med hållbar utveckling och naturvård

Oscar Malmborg Mb13b

Bor: Stockholm
Gör idag: Läser en master i landskapsekologi på Stockholms universitet.
Har gjort sedan studenten: Kastade in mig på en kandidatutbildning i BioGeo-vetenskap, en väldigt bred naturvetenskaplig utbildning som tagit mig på fältresor i Sverige. Fastnade för ekologi och hur man kan studera detta i rum och tid med s.k. GIS-program i dator. Fortsatte med en master i landskapsekologi och planerar att skriva min masteruppsats om ekologi i marina "landskap". Studieupphåll? Vad är det? På sidan om pluggandet har jag bollat lite café- och restaurangjobb och seglat med Briggen Tre Kronor.
Bästa minnet från skolan: Långseglingarna med Älva och den fantastiska gemenskapen med klassen kommer alltid vara guldklimpar i mina ögon. Detta samt alla marinbiologistudier i fält är det som till stor del styrt mitt val av vidareutbildning.
Framtidsdrömmar: Att arbeta med och bli proffs på det som intresserar mig; ekologi och marina miljöer. Allra helst med en del tid i fält!

Fredrik Karlsson Mb13b

Bor:  Gdansk, Polen / Stockholm

Gör idag: Läkarstudent

Har gjort sedan studenten: Jobbade som verksamhetschef på Ung Omsorg Sverige där jag ansvarade för verksamheten i Stockholmsregionen och projektledde uppstarter av ny verksamhet runt om i Sverige. Utöver det sålde jag båttillbehör på Erlandssons Brygga när jag hade tid för det! Just nu studerar jag andra året på läkarprogrammet i Gdansk, Polen.

Bästa minnet från skolan: Helt klart båda seglingarna. Det förde verkligen klassen nämre varandra och ligger som grund för många livslånga vänskapsrelationer jag tar med mig från klassen! En sak jag saknar idag är den fantastiska elev-lärarrelationen som finns på skolan.

Framtidsdrömmar: Utveckla och förbättra svensk äldrevård.

Mattias Appel Mb03

Bor:  Vendelsö, Stockholm

Gör idag: HR-specialist i Försvarsmakten.

Har gjort sedan studenten: Gjorde lumpen som attackdykare och jobbade sedan kvar i Försvarsmakten som attackdykare, både som soldat och officer. Pluggade sedan vidare till personalvetare på Stockholms universitet. Har jobbat som konsultchef på den privata arbetsmarknaden och jobbar idag som HR-specialist på Försvarsmaktens HR centrum.

Bästa minnet från skolan: Förutom att hela skoltiden var ett bra minne med den familjära känslan, inspirerande lokaler, bra lärare och mat samt andra små studieresor så är nog det bästa minnet överfarten mellan Azorerna och Frankrike på långseglingen i trean.

Framtidsdrömmar: Springa loppet Ultra trail Mount Blanc.

Emma Bernell Mb10a

Bor:  I Uppsala.
Gör idag: 1 år kvar till läkarexamen i Uppsala.
Har gjort sedan studenten: Efter studenten fick jag jobb som charterskeppare i Kroatien tack vare mitt fartygbefäl VIII. I Kroatien har jag skeppat 40-55 ft segelbåtar med gäster från hela världen. Som pricken över i:et var jag en av de tre i en besättning på en transport av en 50 ft segelbåt från Sverige till Karibien innan jag flyttade till Uppsala för att börja på universitetet.
Bästa minnet från skolan: Seglingarna! Att vika segel på peket med delfiner som hoppar under nätet, bara några meter rakt under en.
Framtidsdrömmar: Skaffa egen segelbåt och segla den till Franska Polynesien i Stilla havet. Eller jobba som läkare/besättning på en privat lyxyacht!

Oskar Nygren Mb15a

Bor:  Sollentuna
Gör idag: Är just nu ute i Sydostasien och backpackar. Varit borta sedan i början av januari och åker hem runt slutet av maj!
Har gjort sedan studenten: Jobbat som däcksman inom skärgårdstrafiken i Stavsnäs samt varit servitör på Teaterskeppet.
Bästa minnet från skolan: Oj! Den är lite svår men måste nog säga seglingen i trean. Att få segla runt bland Kanarieöarna samtidigt som man pluggar kändes overkligt. Stämningen i klassen blev så mycket bättre och detta är någonting man kommer minnas resten av sitt liv.
Framtidsdrömmar: Sökt in till sjöingenjörsprogrammet på Chalmers i Göteborg till hösten.

Alice Rosenfeldt Mb10a

Bor: Uppsala

Gör idag: Studerar till jurist vid Uppsala Universitet och planerar att vara klar sommaren 2021

Har gjort sedan studenten: Efter studenten reste jag jorden runt (i princip) och jobbade som dykinstruktör under vintrarna, och kom tillbaka till Sverige på somrarna och vikarierade som djurvårdare på Skansen Akvariet.

Bästa minnet från skolan: Skolseglatserna i all ära men jag har bara varma minnen från min klass. VI hade roligt hela tiden flera av oss ses fortfarande några gånger om året och har lika roligt då som när vi pluggade tillsammans.

Framtidsdrömmar: Planen är att fortsätta resa, förhoppningsvis rädda världens som miljöjurist en vacker dag.

Patrik Andersson MB09a

Bor: Tyresö

Gör idag: Studerar sista året på en miljömaster på Stockholms Universitet.

Har gjort sedan studenten:  Jobbat, rest och pluggat.

Bästa minnet från skolan: : Seglingen.

Framtidsdrömmar: Ett stimulerande jobb som konsult inom miljösektorn.

Amanda Borgqvist Fenyi Mb11b

Bor: Stockholm

Gör idag: Jobbar som reserådgivare på Ving

Har gjort sedan studenten: Efter studenten åkte jag först och jobbade som volontär på Älva i två månader. Efter det åkte jag till Kreta och jobbade på ett hotell där jag lärde känna guiderna på TUI vilket resulterade i att jag fick jobb som guide för Fritidsresor/TUI. Där jobbade jag i 2,5 år på destinationer som Kos, Gran Canaria, Kreta och Teneriffa. Där har jag både hållit i välkomstmöten, jobbat på contact center och även hållit i barnklubbarna och varit Supervisor för ett av våra familjehotell på Kreta. Efter det kom jag nu hem i mars 2018 och jobbar på Ving i dagens läge.

Bästa minnet från skolan: De olika aktiviteterna. Allt ifrån BåBi till långseglingarna med Älva

Framtidsdrömmar: Jobba inom turism. Utvecklas vidare på mitt nya arbete. En dold dröm är att en dag i framtiden bli kustbevakare.

Madeleine Johansson Mb12a

Bor: Lite här och var, mest Stockholm

Gör idag: Jag jobbar ombord på olika båtar, i huvudsak som intendent på briggen Tre Kronor af Stockholm.

Har gjort sedan studenten: Sedan studenten har jag arbetat som redskapsgymnastikslärarinna, barnskötare i skola och förskola, handledare för elever ombord på Tre Kronor. Sedan jobbar jag som matros/däcksman för operatörer till Strömma, har jobbat en resa ombord på Älva med mb15, rest runt i Europa, bott i Göteborg ett halvår, skibummat i Bad Gastein och åkt så mycket skidor jag bara kan. Vandrat har jag även gjort. Och år 2015 startade min familj och jag ett ölbryggeri tillsammans – jag har helt enkelt levt livet.

Bästa minnet från skolan: Oj, det är så många. Men jag tror det var när min laborationspartner tappade en brinnande alkohol på durken i kemisalen och vi kunde ha tänt eld på hela pråmen. Det kanske inte är det ”bästa” minnet, men det är kul att ha såhär i efterhand. Det bästa kanske var när vi för första gången fick testa överlevnadsdräkterna – 6h-dräkterna, och gick genom isen för att testa dem. Bra dag med Tomas! Nej, hårdbottenexkursionerna var det bästa!

Framtidsdrömmar: Jag drömmer om att bli läkare, kanske skeppsläkare, och skaffa en gård ute på landsbygden.

Gustav Stenkvist Mb10b

Bor: Solna

Gör idag: Läkarstudent 

Har gjort sedan studenten: Direkt efter studenten pluggade två år på KTH innan jag bytte till läkarprogrammet på KI där jag nu läst 4 år. 

Bästa minnet från skolan: Vår segling till Liverpool - fantastisk miljö kring Orkneyöarna tillsammans med världens bästa klass

Framtidsdrömmar: Hjälpa! Hjälpa de som behöver hjälpen mest, vare sig det är i Sverige eller utomlands.

Lärarna på MB - Vatten och miljö 
Celine Corneman Mb14b

Bor: Ruggsätra Gård, Åkersberga
Gör idag: 
Arbetar på Brunswick Marine, eftermarknadsansvarig för Uttern & Quick Silver i Sverige och Norge
Gjort sen studenten: Blivit Svensk Mästare i båtracing, klass V-60! I övrigt jobbat i massor. Skaffat hund och flyttat till gård :)
Bästa minnet från skolan:  Lägerledare på Idskär <3.
Framtidsdrömmar: Växa inom båtbranschen för att i slutändan kanske kunna starta eget varv. Vi får väl se vad framtiden har att erbjuda.

Cecilia Jäger Stenberg Mb13b

Bor: Stockholm
Gör idag: Pluggar lite olika strökurser på SU&GU bl.a grundkurs i Marinbiologi och fiskekologi. Jobbar även som tränare i simhopp & friidrott, servitris, barnpassare på Hemfrid och säljer bröd för Gateau.
Har gjort sedan studenten: Pluggat, jobbat, seglat med Briggen Tre kronor.
Bästa minnet från skolan: Seglingarna var jätteroligta och man kom klassen närmare varandra. Att få se olika forskningsstationer bl.a i Lysekil och Yerseke.
Framtidsdrömmar: Vill resa runt jorden och bli marinbiolog vid varmare breddgrader

Tova Langels MB13b

Bor: På Resarö, Vaxholm

Gör idag: Jobbar i Hemtjänsten i Vaxholm

Har gjort sedan studenten: Bestigit Kebnekaise med familj och vänner
Rest till och i USA samt till Spanien. Vandrat vid Grövelsjön med klasskompisar

Bästa minnet från skolan: Helt klart båda seglingarna. Portsmouth till Sverige med min första klass och Marocko till Kanarieöarna. Marocko var en ögonöppnare och en otrolig upplevelse!

Framtidsdrömmar: Innan året är slut är tanken att jag ska segla över Atlanten, från Gran Canaria till St Lucia (nov-dec) och åka till Sydafrika över jul och nyår  :)
Jag vill plugga civ.ing. i USA (Environmental engineer)

Tilde Björkman MB13b

Bor: Stockholm

Gör idag: Jobbar på Naturkompaniet

Har gjort sedan studenten: Äventyr i form av vandringar och diverse mindre resor. Mest jobbat dock ;)

Bästa minnet från skolan: Måste jag välja ett minne?!  Seglingen mellan Marocko och Kanarieöarna tar nog priset men alla otaliga timmar i Byssan med Camilla och kompisrelationerna lärarna som är helt underbara – Jag saknar er!

Framtidsdrömmar: Plugga på försvarshögskolan, statsvetenskap med inriktning på krishantering, för att sedan jobba med mänskliga rättigheter. Gärna med kvinnor i utsatta situationer. 

Alina Lindvall Mb13b

Bor: Stocksund

Gör idag: Jobbat som konstnärassistent under våren samtidigt som jag läser en kurs i matte på distans.

Har gjort sedan studenten: Bott i USA under hösten och jobbat på en ranch i Colorado. Tränat och ridit hästar.

Bästa minnet från skolan: Älvaresorna, helt klart! Fantastiska stunder med min grymma klass <3

Framtidsdrömmar: Börjar i höst (2017) på Linköpings Universitet där jag kommer läsa till civilingenjör inom energi-miljö-management

MBV13 mjukbottensundersökning i Lysekil 
Erica Örtenstedt Mb05a

Bor: I Uppsala.

Gör idag: Pluggar till veterinär.

Har gjort sedan studenten: Jobbat på en ranch i USA och som djursjukvårdare.

Bästa minne från skolan: Är långseglingen. Speciellt Atlantpassagen då det blev en helt annan stämning ombord, allt blev väldigt lugnt.

Framtidsdrömmar: Är att skaffa gård, ha en egen hästpraktik och kunna jobba med rehab för häst.

Lärarna på MB - Marinbiolog 
Våtmarksflotte - vattenrening 
MB-elever har fisklab 
MB ute med Petsamo och har "Bottenhugg" 
Erika Sesemann Mb05

Bor: I lägenhet vid Brommaplan.
Gör idag: Jobbar som projektledare på översättningsföretaget LanguageWire, samt är ordförande och verksamhetsansvarig i Bromma SimSällskap, jobbar idiellt för dem o vi har ca 140 medlemmar.
Har gjort sedan studenten: Bachelor degree in English Linguistics från SU, åkte ensam till Australien i 6 månader mellan gymnasium och universitetet. Seglat mycket så klart, med familjens båt Saphir af Stockholm. Seglade hem henne i maj från Holland. Blev en intensiv 10 dagars segling via Kiel kanalen upp till Riga. Första seglingen utanför östersjön sedan Älva.
Bästa minnet från skolan: Det är lika mellan två, först att se "hopande" knölvalar på atlantenseglingen från västindien (hela den resan är så klart ett magiskt minne) och inställd biologi lektion i förmån för sol o bad, på bryggan dagen efter vår studentmottagning.
Framtidsdrömmar: Vill testa på att jobba utomlands en tid, gärna Australien eller London. Åka med vissa distanser på föräldrarnas jordenrunt segling om något år. Egen segelbåt!

Sabina Rydberg Mb05

Bor: Rissne.
Gör idag: Gårdsansvarig på en fritidsgård i Vaxholm.
Har gjort sedan studenten: Jobbat med blommor, jobbat på restaurang, rest, seglat med naturskyddsföreningen i deras östersjökampanj, utbildat mig till idrottspedagog och massör, jobbat som detta, jobbat med idrottsföreningar.
Bästa minnet från skolan: Nätterna på atlanten.
Framtidsdrömmar: Köpa mig en husbåt att bo på, driva upp en egen fritidsgård i samverkan med någon idrottsförening, och att fortsätta umgås med mina vänner för livet från marina!

Camilla Drangel Mb10

Bor:  I Hjorthagen i Stockholm.
Gör idag: Arbetar med sales development på sälj- och marknadsavdelningen på en digital och helautomatiserad redovisningsbyrå.
Har gjort sedan studenten: Har rest en del och gjort working holidays. Utbildade mig även till skeppare och säsongade på segelbåtar i Kroatien och Grekland. Gör det fortfarande några veckor per år. Började sedan studera till ekonomikandidat på Luleå Universitet och tog examen i somras. Då flyttade jag tillbaka till Stockholm, köpte lägenhet med min sambo och började jobba heltid.
Bästa minnet från skolan: Seglingarna är verkligen ett minne för livet och jag är så tacksam att jag fick uppleva dem. Speciellt häftigt minns jag en natt när vi hade nattvakt och det var mareld i vattnet.
Framtidsdrömmar: Att få resa och se mer och ha en fortsatt givande och rolig arbetsplats. Det är viktigt!

Klicka på en bild för att starta referensgalleriet

Backa
Nästa
Tipsa en kompis om den här utbildningen!

Aktuellt